Wednesday, June 30, 2010

Mendung Hujan

-

Waktu : 13.35
Tempat : WCC
Cuaca : Seperti tajuk


Mendung sangat ni. Pagi tadi langit cerah ceria. Tengahari, mendung mula berarak, gelap gelita, gegak gempita. Hujan turun terus lebat. Ni kot yang orang kata 'Ku sangka kan panas hingga ke petang, Rupanya hujan di tengahari'. Terkena pulak.

Biasala tu, 'Langit tak selalu cerah, Hidup tak selalu indah'


Sabarlah..
Esok lusa, Pasti cerah ceria lagi.



p/s : cuaca macam tau-tau-tau mood aku..*redha*

Takdir

-
Siapalah kita nak mempersoalkan takdir ALLAH.


-

Friday, June 25, 2010

Lunyai....................................................

Penat. penat dan penat. Harini, buat beberapa measurement. Tu pun tengahari baru start. Sempat la amik 6 set data, semua tu untuk 3 sample model, kiranya 2 set data untuk setiap model. Itu baru satu antenna, ada banyak lagi nak buat. Dan tadi baru amik 2 set data setiap model, sepatutnya 5 set data setiap model. Eh, paham tak ni, kalau tak paham pun takpe, hehehe...Nampak macam sikit je 6 set data, penatnya macam orang bekerja 3hari tak henti-henti. Tapi, nak dapatkan satu set data pun memang dah memenatkan, apetah lagi 6 set. Dan apatah lagi sebanyak 210 set data keseluruhannya..ayyoooo...[sambil tepuk dahi].

Lega sikit, sebab sekurang-kurangnya, progress for measurement stage takde masalah dah..tinggal nak bertungkus lumus siapkan semua measurement je lah ni. Weekend pun kena berusaha jugak curi2 masa lepak@berangan tu dengan aktiviti ilmiah ni..apekah???

Apapun, harini aku dah lunyai kepenatan. Sangat. Selera nak makan roti canai petang ni pun tak meluap-luap sangat, mana ntah pergi selera tu, padahal 2 hari lepas beria plan nak pegi makan roti canai petang ni. Mari berehat sebentar, tarik nafas. Okey, dah, jom pergi makan roti canai. Tata.


-

Thursday, June 24, 2010

Kerja..dan mem-bebel

-
Sekarang banyak kerja.


Tak boleh main-main terlalu banyak, tak boleh lepak dan berangan terlalu kerap. Jun hampir pergi, seperti yang dah dicanag-canang ke serata pelusuk kampong, Julai adalah episode workaholic. Mungkin.


Semua masalah yang membelenggu kelancaran kerja dah diselesaikan. Walaupun perlu merelakan diri 1-day-trip to Shah Alam hanya kerana untuk pick up equipment – VNA. Nasib baik ada ahli bilik prototype 2 yang mengaku dia hensem sudi menjadi pemandu setia. Penat juga ye walaupun hanya perlu me-landing-kan bontot kat seat kereta, layan perasaan.

Sepanjang perjalanan pergi dan pulang, hanya duduk menghimpit kepintu kereta memandang keluar jendela macam orang bergaduh dah ibaratnya walaupun Linda juga ada. Dia pun asyik melayan perasaan je aku tengok. Elok lah tu, aku kat belah kiri, die belah kanan, kalau kami bergabung tenaga, boleh lukis map/landskap sepanjang kiri-kanan jalan jb-s.alam.huahuahua. Pemandu juga penuh konsentrasi sambil ber-sms, co-pilot pulak, aku tau dia pun berangan aje sambil kerut-kerut muka merenung tajam kehadapan, hehehe...sori sya. Disebabkan semuanya tak biasa dengan kawasan Subang Jaya, agak terkial-kial mencari hala tuju. Nasib baik orang yang menunggu kedatangan kami tu sporting, baik lagi hensem orangnya,hahhaha..(sempat..).

Dengan bantuan dia, sampai jugak ke ofis R&S. Lobi ofis dia, cool. Malas nk citer panjang-panjang sebab sekejap sangat me-wujudkan diri kat situ. Tunggu Mr. Rafe amik VNA, sign borang, terus bergerak pulang. Hah, sambung layan perasaan lagi sambil berdebar-debar dengan equipment berharga puluh rib dalam kereta. Kesimpulannya, tiada alasan lagi untuk sambung project yang dah delay.


Terkejar-kejar tak cukup kaki, tangan dan perasaan nak buat semua kerja. Ofis hour, asyikla menggodek VNA yang baru dapat, berkali-kali buat measurement, penat weh. Calibration pun nak kena repeat. Maklumla, benda baru tak sama dengan yang lama. Patah tumbuh hilang berganti. Kena ulang pulak, ade minor problem berlaku.
Solution : Meminta tunjuk ajar dari sv yang sangat berjasa..[Result : Oh, itu je masalahnya]
Sepah sudah ruang ofis



VNA dan antenna


Lepastu lupa nak buat surat aktiviti nak hantar ke RMC sbb nak claim perjalanan jb-s.alam-jb haritu. Dan lupa lagi beberapa urusan dengan RMC yang dah dipesan berkali-kali oleh sv. Ada lagi, tak terlupa, tapi agak sukar sikit nak selesaikan. Journals. Nak writing ni susah sket nyah…selagi tak mula, memangla azab, kalau dah mula, tolong jangan ngada-ngada nak berhenti sebelum siap, alamatnya tak jadila dia. "Next Monday", sv kata, journals tu kena ada dlm inbox saya. Oh eh..Ni kang, sikit hari lagi mesti nak kena pulun buat template poster untuk INATEX 2010. Itu hujung bulan 7. Ni yang awal bulan 7 punya due date pun belum siap lagi presentation slide AP-S Toronto. Nasib baik conference PIERS tak perlu buat slide.


Malam, kena bertungkus lumus cuba siapkan Journal. Takpela walau hasilnya hanya beberapa potong ayat, orang kata, sikit-sikit lama-lama jadi bukit. Ni la kalau buat research, benda penting yang asyik diingat2kan, ‘Publications’ . Mesti kena ada. Papers, Journals. Project tu kalau dapat award, lagi la bagusnye..takdela kena fire time viva. Nak nak pulak, UTM dah dapat RU. Ni nak grad, untuk dapat segulung master, kena ade paper dan jugak sekurang-kurangnya satu Journal publish. Hah, mengarang lah kau.


-

Sunday, June 13, 2010

SEDIH...

LOST. Tak tau kat mana silap, tak tau kat mana salahnye,

Memory Card Phone problem pulak, semua gamba HILANG! serius HILANG! SEMUAAAA...SEMUAAAANYYAAAAA...



LOST. dan SEDIH yang amat.



Perasaan :: lebih TERUK dari PUTUS CINTA



When you're gone




- video